Välj ditt land eller region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Apple In Trouble: Mot Antitrust Investigation Plumds Plumetter

Apple Inc. verkar uppleva en rad otur på sistone.Efter att ha överträffats i marknadsvärde av Microsoft har företaget varit i en ljummet stat, med klyftan mellan det och Microsoft breddar.Dessutom har NVIDIA ökat snabbt på grund av den explosiva efterfrågan på AI, och ständigt stänger klyftan i marknadsvärde med Apple.Ännu viktigare, vid denna kritiska tidpunkt har Apple befunnit sig under en antitrustundersökning i USA.Marknaden är i chock när Biden -administrationen vidtar åtgärder mot Apple.

Marknadsvärdet avdunstar över natten som överstiger 800 miljarder dollar

Efter nyheten om antitrustundersökningen i USA fick Apples aktie en enda dagars fall på 4%, vilket markerade den största en-dagars nedgången sedan 4 augusti 2023. Dess marknadsvärde indunstades över natten med mer än 110 miljarder dollar (cirka 800 miljarderRMB), med det senaste marknadsvärdet till 2,6 biljoner dollar.

Den 21 mars tillkännagav den amerikanska riksadvokaten Merrick Garland vid en presskonferens att justitieministeriet, tillsammans med riksadvokaterna i flera stater, lämnade in en antitrustområde mot Apple.Företaget anklagas för att monopolisera smarttelefonmarknaden genom sin kontroll över Apple -produktmaskinvara och programvara och skada konsumenter, utvecklare och konkurrentföretag.Stämningen, som inlämnats i en federal domstol i New Jersey, hävdar att Apples konkurrensbegränsande beteende sträcker sig utöver dess normala affärsverksamhet av telefoner och klockor.

Högsta domstolen definierar monopolistiska åtgärder som "beteenden som kontrollerar priser eller utesluter konkurrens."Department of Justice -tjänstemän uppgav också att de inte utesluter möjligheten att använda företagets uppdelningar för att lösa denna antitruststal.Som svar hävdade Apple att överensstämmelse med lagstiftningskraven skulle kosta en betydande summa pengar, vilket potentiellt kan förhindra lanseringen av nya produkter eller tjänster och skada kundens efterfrågan.Apple hävdar att stämningen är grundlös både faktiskt och lagligt och hotar själva principerna som gör att Apples produkter kan stå ut på en mycket konkurrenskraftig marknad.Företaget varnade för att det skulle "sätta ett farligt prejudikat som gör det möjligt för regeringen att reglera teknik som påverkar allmänheten" och lovade att "kraftfullt försvara" själv.

I detta avseende har Apple, som Tiktok, valt att stå fast.Marknaden tror att när Apple blir större står det inför ökande regleringsutmaningar över hela världen.Denna rättegång kan tvinga Apple att göra förändringar i några av sina mest värdefulla företag: iPhone -försäljningen överskred 200 miljarder dollar 2023;Apple Watch, en del av Apples 40 miljarder dollar bärbara enheter;och dess mycket lönsamma serviceproduktlinje, som genererade 85 miljarder dollar i intäkter.

Kommer Apple att delas upp?

Det amerikanska justitiedepartementet avfärdar inte möjligheten att dela Apple, som påminner om stämningen mot Microsoft på 1990 -talet, som också planerade att bryta upp företaget.Antitrust stämningen mot Microsoft, som varade 1998 till 2001, slutade med att Microsoft betalade 1,8 miljarder dollar i avvecklingsavgifter, förbjuder engagemang i exklusiva transaktioner som kan skada konkurrenter och öppna en viss källkod.

År 2020 stämde justitiedepartementet, tillsammans med 38 statsadvokater, Google, anklagade den för att ha använt sin monopolistiska makt för att förhindra konkurrens i internetsökning genom exklusiva avtal, skada konkurrenter som Expedia, TripAdvisor och Yelp.Stämningen var emellertid i slutändan misslyckad och Google undgick krisen.

Nu är det Apples tur.Apple säger, "Denna stämning hotar vår identitet och principerna som gör att Apple -produkter kan stå ut på en konkurrenskraftig marknad. Om det lyckas kommer den att hindra vår förmåga att skapa den teknik som människor förväntar sig av Apple - en blandning av hårdvara, programvara ochTjänster, "" Det skulle också ge ett farligt prejudikat för regeringen att ta en stark inställning till att utforma People's Technology -produkter. "

Utländska medier tror att vissa användare kräver att Apple förbättrar den snabba meddelandefunktionen mellan Android- och Apple -telefoner.Utvecklare har skapat appar som kringgår plattformsbegränsningar, bara för att stängas av Apple.Dessutom har Apple fått böter från Europeiska unionen.Den 4 mars böter EU: s Apple 1,84 miljarder euro för att förhindra strömmande musikplattformar som Spotify och andra musikströmningstjänster från att erbjuda betalningsalternativ utanför App Store.

EU-kommissionens beslut härrör från ett klagomål från Spotify 2019 och anklagade Apple för att blockera Spotify och andra musikströmningsappar från att erbjuda prenumerationer direkt till användare och kringgå Apples inköpskommission i appen.EU ansåg Apples begränsningar för att utgöra orättvisa handelsvillkor.Nu, i USA, står Apple också inför svårigheter.














Apple står fast

Apple har tagit en mycket fast inställning till denna stämning."På Apple förnyar vi varje dag, gör teknik som människor älskar - utformar produkter som sömlöst arbetar tillsammans, skyddar människors integritet och säkerhet och skapar magiska upplevelser för våra användare. Denna rättegång hotar oss och principerna som gör att Apple -produkter kan sticka utpå en konkurrenskraftig marknad. Om det lyckas kommer det att hindra vår förmåga att skapa tekniken