Välj ditt land eller region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Toshiba meddelade att den helt kommer att dra sig tillbaka från flashminnemarknaden och sälja chipaktier i gengäld till aktieägare

Flash-minneschips är mycket vanliga i dagens smartphones och bärbara datorer, och det här chipet uppfanns av Japans Toshiba Corporation under förra seklet. Toshiba är också den första tillverkaren av flashminne i världen. Enligt de senaste nyheterna från utländska medier meddelade Toshiba den 22 juni ett viktigt tillkännagivande att företaget helt kommer att dra sig ur flashminnesmarknaden, sälja alla aktier som ägs av det tidigare Toshiba flashminnesföretaget och ge hälften av kapitalavkastning till aktieägarna.

Enligt utländska medierapporter har Toshiba varit en ledande global tillverkare av flashminnechips under de senaste decennierna, men på grund av operativa svårigheter och en trasig kapitalkedja, i juni 2018, ändrade Toshiba sin flashminnesverksamhet "Toshiba Memory Chip Company" till Priset på 18 miljarder dollar överfördes till ett gemensamt konsortium under ledning av Bain Capital, ett amerikanskt private equity-företag. Men till idag innehar Toshiba fortfarande 40% av kapitalet i detta företag.

Det rapporteras att Toshiba-chipföretaget efter den externa överföringen har bytt namn till "Kioxia Holding Company". Toshiba sade på måndag att det förväntas att Kioxia kommer att noteras i slutet av detta år, då Toshiba kommer att överföra 40% av sina aktier. Hälften av de överförda aktiefonderna kommer att returneras till aktieägarna.

"Toshiba har ingen strategisk avsikt att stanna kvar på minneschipmarknaden", sa Toshibas vd Nobuaki Kurumatani på en presskonferens online på måndag. "Vi letar efter sätt att utbetala våra aktier i Kioxia, och när denna kassaprocess är avslutad avser vi att återföra större delen av nettoprovenuen till aktieägarna som stöder oss."

"Toshiba kommer att försöka vidareutveckla infrastrukturtjänster och datatjänstverksamheter", sade han.

Medan han planerade att sälja Kioxias aktier, fortsatte Toshiba kraftfullt att främja åtgärder för att effektivisera sin affärsmatris, sälja företagets LNG-verksamhet i USA och likvidera sina brittiska kärnkraftverks byggprojekt.

Under de senaste åren, eftersom smartphones fortsätter att öka tilldelningen av flashminne, och bärbara datorer använder mer solid-state-enheter (härledda från flashminnechips), har den globala marknaden för flashminneschip visat fortsatt popularitet och halvledarföretag fortsätter att öka investerings- och produktionslinjer, som Sydkoreas Samsung. Elektronikföretaget har gjort ytterligare investeringar i sin flashminne-fabrik i Xi'an, Kina, för att utöka flashminneskapaciteten.

Enligt rapporter är Samsung Electronics för närvarande branschledande på den globala marknaden för flashminne och Kioxia rankas som nummer två. Efter att ha lämnat Toshibas kontroll planerade företaget ursprungligen att offentliggöras under 2019, men personer som är bekanta med saken sa att på grund av förändringar i den globala efterfrågan på halvledarmarknaden och företagets dåliga lönsamhet, har Kioxia förlängt sin noteringstid från 2019 till 2020.

På måndag sade Toshiba också att Yoshimitsu Kobayashi, före detta ordförande i Mitsubishi Chemical Holdings, kommer att avgå som Toshibas ordförande. Denna person fungerade som Toshibas ordförande i september 2015, då Toshiba hade en skandinavisk bedrägeriskandal. Toshiba hoppas att han kan använda sin erfarenhet för att förbättra Toshibas interna bolagsstyrning.

Efter bolagsstämman den 31 juli kommer Osamu Nagayama, hedersordförande för "Japan Chugai Pharmaceutical Company", att fungera som Toshibas ordförande.

Toshiba brukade vara ett konsumentelektronikmärke som är känt för människor över hela världen, men under de senaste åren har Toshibas affärsmatris genomgått enorma förändringar, och företaget har i princip helt dragit sig tillbaka från marknaden för konsumentelektronik. Toshiba överförde tidigare den bärbara datorverksamheten till Foxconn Group och överförde vissa hushållsapparater tillsammans med varumärkesrättigheter till vissa hushållsapparater i Kina. Till exempel köpte Midea i Guangdong-provinsen Toshibas vitvaruverksamhet.