Välj ditt land eller region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

TSMC svarar på "produktion av militära marker i USA": inga arrangemang ännu

Den globala ledaren för chip-gjuteri TSMC tycks nyligen ha fått en "påskyndad order" från USA.

"Nihon Keizai Shimbun" citerade källor som säger den 15 januari att de amerikanska myndigheterna ökar trycket på TSMC för att kräva att de senare fattar ett beslut före det amerikanska valet och om de kan inrätta fabriker i USA och producera militära marker i Förenta staterna. .

Det är värt att nämna att TSMC för närvarande ansvarar för tillverkningen av chips för de amerikanska F-35-kämparna, men produktionslänken är koncentrerad till ön Taiwan. Förenta staterna kräver nu att TSMC tar med sig sin produktionslinje till USA, anledningen är fortfarande baserad på överväganden från "nationellt säkerhetsperspektiv". TSMC svarade att det inte utesluter en ny anläggning i USA, men det finns inget liknande arrangemang.


"Nihon Keizai Shimbun" avslöjade att USA: s regeringstjänstemän hade kommunicerat med TSMC flera gånger före 11 januari-ledarvalet. I slutet av 2019 höll Ian Steff, biträdande biträdande sekreterare för det amerikanska handelsdepartementet, ett samtal med stängd dörr med TSMC-grundaren Zhang Zhongmou och ordförande Liu Deyin under hans "besök i Taiwan".

En källa i Taiwan sade att USA nu kräver att TSMC ska inrätta fabriker i USA för att producera militära marker i USA. "Detta är baserat på nationella säkerhetshänsyn. De (amerikaner) har inte för avsikt att kompromissa." En annan källa sa att den amerikanska regeringen hoppas att TSMC kommer att fatta ett beslut före det amerikanska valet och påpekar att denna begäran från den amerikanska sidan är "brådskande."

För närvarande, på uppdrag av Xilinx, världens största programmerbara chip (FPGA) -tillverkare, producerar TSMC för närvarande militärchips för den amerikanska F-35-jägaren. Produktionsprocessen är dock koncentrerad i Taiwan och den slutliga produkten exporteras till USA. Däremot ansvarar TSMC, för närvarande det enda dotterbolaget i USA, för åtta tums skivproduktion och involverar inte militära marker.



F-35 fighter

I detta avseende verkar det amerikanska försvarsdepartementet också ha åsikter. Pentagon ringde TSMC-kunder många gånger förra året och hävdade att med tanke på situationen i Taiwansundet och förbindelserna över tvärsundet rekommenderas det att inte placera spångjuteri i Taiwan, vilket innebär "inte lägg ägg i en korg."

När det gäller det amerikanska "nödsamtalet" svarade TSMC: "Det utesluter inte inrättandet av en ny anläggning i USA, men har för närvarande ingen specifik plan."

TSMC har för närvarande en absolut fördel på den globala marknaden för chipgjuteri - dess marknadsandel har nått cirka 50%. Dessutom står fastlands-kinesiska företag inklusive Huawei för cirka 20% av TSMC: s intäkter; den nordamerikanska marknaden bidrar med cirka 60% av TSMC: s intäkter. Idag tillkännagav TSMC också det fjärde kvartalet årets finansiella resultat. Under kvartalet var TSMC: s intäkter 10,39 miljarder US-dollar, en ökning med 10,6% från året innan. Bruttomarginalen för TSMC var 50,2% och nettoresultatet 36,6%.



Det är värt att nämna att SMIC nyligen har pressats bort från TSMC och vunnit en 14nm order från Huawei Hisilicon. 14nm-processen är inte TSMC: s huvudsakliga kontoko. Företagets finansiella rapport visar att 7nm-processen stod för 35% av de totala intäkterna under det fjärde kvartalet 2019.

Från ett marknadsperspektiv heddes emellertid nyheten om att TSMC "går för att producera militära marker i USA" av negativa nyheter om att "den amerikanska sidan har undertryckt Huawei ytterligare." Den 15 januari avslöjade Reuters att Förenta staterna kommer att utvidga effektiviteten i kontrollen över "enhetslistan" och minska minimistandarden för "USA: s tekniska innehåll" som ingår i tredjepartsföretag från 25% till 10%. Enligt de nya reglerna förväntas det att fler företag med en affärsrelation med Huawei påverkas av "enhetslistan" -kontrollen. Och TSMC har inte kränkt den "25% röda linjen" tidigare, och fortsätter att leverera för Huawei.

Påverkade av detta sjönk TSMC: s aktier i USA 3,2% den 15: e.