Välj ditt land eller region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Kommer Gelsinger och Intel att bygga upp det gamla goda i morgon?

Även efter att ha lämnat Intel 2009 fortsatte Pat Gelsinger att prata om företaget han arbetat för sedan tonåren.

På frågan om Intel kommer han att berätta för publiken hur hans mentor och tidigare Intels VD Andy Grove formade honom. Nu har Gelsinger, som har återvänt till Intel, möjlighet att återupprätta en ledarstil som en gång ledde till att Intel blev överherre för chiptillverkning. Samtidigt tog han också lärdomar från andra platser till Intel, vilket hjälpte företaget från minst tio års återhämtning efter den största krisen.

Bloomberg påpekade att den 59-årige Gelsinger gick med igen eftersom Intel möter bättre konkurrenter och företag som en gång var egna kunder men också kom in på fältet. Den största utmaningen han stod inför var att lösa Intels tillverkningsproblem, som tidigare VD Bob Swan och Brian Krzanich inte lyckades uppnå.

Till skillnad från Swan har Gelsinger teknisk kunskap och omfattande intern styrningserfarenhet, som han behöver för att vända situationen hos Intel. Som tidigare chipdesigner förstår Gelsinger den komplexa tekniken för Intel-produkter. Som fd VD för VMware omfamnade han cloud computing boom, som omformar Intels viktigaste marknad.

Raymond James & Associates-analytiker Chris Caso sa att Gelsinger är älskling av investerare, och i vårt samtal är han också Intels mest önskade nästa VD. Han är också en outsider från en mycket mindre och mer flexibel organisation som framgångsrikt har skapat ett nytt ekosystem och en uppsättning branschstandarder under de senaste decennierna, har många grundläggande innovationer och är också en Intel-veteran.

Cirka 2006 var Gelsinger en ledande tekniker som kommunicerade Intels nya strategi till marknaden snabbare än någonsin tidigare, det vill säga att chipdesigner eller uppdaterad tillverkningsteknik kommer ut på marknaden varje år. Denna efterfrågan är överhängande, eftersom AMD kommer ikapp och upptar en fjärdedel av den lukrativa marknaden för serverchip, jämfört med nästan noll för några år sedan.

Vid den tiden kallade Gelsinger den nya och hänsynslösa tekniska uppdateringsrytmen för "Tick Tock". Denna strategi fungerade. Några år senare återgick AMDs andel av serverchipmarknaden till mindre än 1%.

1979, när han bara var 18 år gammal, gick han med i Intel strax efter examen från teknisk högskola. Medan han studerade på högre nivå på deltid vid Stanford University fortsatte han att utforma en del av Intels viktigaste chip 8086. Det var under sin tid som Intels första teknologichef att han blev känd som en genialevangelist för företagsinnovation och vision om riktningen för utveckling av datateknik.

Människor som är bekanta med Andy Groves stil säger att han, liksom Grove, när Gelsinger känner att hans underordnade försöker undvika frågor eller misslyckas med att svara på frågor ärligt, han tillrättavisar dem också med en skrämmande röst. Han tar också tid att kommunicera med anställda på alla nivåer som kommer till honom för råd.

Gelsinger gjorde samma rättvisa bedömning om sin karriär. Efter att ha lämnat Intel påpekade han ofta att de tekniska beslut som han tog under sin tid var felaktiga och berättade för andra att han skulle få sparken när han uppenbarligen inte var lämplig för den högsta positionen.

Efter att ha lämnat Intel 2009 gick Gelsinger till EMC, en datalagringsleverantör, som en av kandidaterna till efterträdande VD Joe Tucci, som planerade att gå i pension. Istället valde Tucci att stanna och Gelsinger blev så småningom VMwares VD när EMC ägde majoritetsandel i VMware. När Dell förvärvade EMC förvärvade det också den senare ägarskapet till VMware.

På VMware står Gelsinger inför en dubbel utmaning. Marknaden för VMwares produkter har mognat. Samtidigt förändras också förhållandet mellan företaget och Dell genom en serie omorganisationer.

För att öka företagets resultat föreslog Gelsinger flera strategier och slutligen slutförde en plan för att nära integrera sitt företag med Amazons molntjänster. Amazon arbetar med VMware för att vinna kunder som vill köra applikationer i molnet, samtidigt som deras företagsdatacenter körs med VMware-programvara.

Under den första fasen av Gelsingers tid sjönk VMwares aktiekurs, men sedan början av 2016, med återhämtningen av omsättningstillväxten, har VMwares aktiekurs börjat stiga.

Bloomberg påpekade att återvinning av förtroende hos ledande molntjänstleverantörer som Amazon och Google kommer att vara en viktig uppgift för Intels VD. Dessa företag är bland de största köparna av Intel-serverchips, men de utformar alltmer sina egna chips och producerar dem någon annanstans. Intels klämande tandkrämsuppdateringar och iterationer bidrog också till sådana förändringar.

Gelsingers största utmaning kommer dock att vara att avgöra framtiden för Intels tillverkning. När han gick hade Intels fabrik den mest avancerade produktionskapaciteten i branschen genom att nära integrera intern design med den nya tillverkningsprocessen. Nu har företaget hamnat efter TSMC. TSMC designar inte sina egna chips utan producerar chips för de flesta av Intels konkurrenter.

Den avgående VD Swan överväger mer outsourcing av produktion som en reservplan medan Intel försöker återfå sitt ledarskap genom sin egen produktion. Intels andra ledare tror att chipdesignteknik har genomgått permanenta förändringar, och en hybrid metod för att göra en del arbete internt och externt är rätt väg framåt.

Gelsinger måste klargöra denna förvirrande information, som har lämnat kunder och investerare förvirrade och tvivelaktiga om Intels utvecklingsriktning. Förra året, trots ökningen av de flesta chipaktier, sjönk Intels aktiekurs med 17%.