Välj ditt land eller region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Har du lite nytta av den kinesiska och amerikanska handelstvisten? Rapporten visar att sydkoreanska halvledare har blivit mindre konkurrenskraftiga på den kinesiska marknaden

Enligt Businesskorea sade en analysrapport att sydkoreanska halvledares konkurrenskraft på den kinesiska marknaden har försvagats. Korea International Institute of Economic Policy (KIEP) sade den 7 juli att Sydkorea har haft lite nytta av handelstvisten mellan Kina och USA.

I rapporten uppgavs att Sydkoreas export av minneshalvledare till Kina sjönk med 30,4% från 63,719 miljarder US-dollar 2018 till 44,348 miljarder US-dollar 2019. Andelen Sydkoreas minne-halvledare på den kinesiska marknaden sjönk från 51,8% 2018 till 46,9% under 2019, en minskning med 4,89 procentenheter.

År 2020 fortsätter Sydkoreas export till Kina att minska som 2019. KIEP tillskrev nedgången till Sydkoreas försvagade konkurrenskraft inom högteknologiska produkter inklusive minneshalvledare. Den påpekade att Sydkoreas export till Kina minskade med 77,9% 2019 på grund av en minskning av exporten av högteknologiska produkter till Kina.

I själva verket sjönk Sydkoreas export till Kina med 16,0% 2019, vilket är större än 10,4% minskning av exporten till världen. Från januari till maj 2020 minskade Sydkoreas export till Kina också med 9,4% jämfört med samma period 2019.

År 2019 minskade den totala IKT-exporten med 19,8% från år till år. Större artiklar av elektroniska produkter minskade med 70,5%, elektroniska komponenter föll med 22,7% och telekommunikationsutrustning minskade med 4,9%.

KIEP-rapporten säger att ASEAN- och Taiwan-regionerna i Kina tog marknadsandelar från Sydkorea. Faktum är att Sydkoreas andel av Kinas import av IKT-produkter minskade från 21,0% 2018 till 17,5% 2019, medan importen från ASEAN och Taiwan i Kina steg med 6% respektive 1,4%. I rapporten påpekades emellertid att även om andelarna i Taiwan, ASEAN och EU i importen av högteknologiska produkter från fastlandet i Kina har ökat, har andelarna i Sydkorea, Japan och USA minskat.

KIEP förklarade: "Eftersom Kina sätter tullar på amerikanska produkter drar ASEAN- och EU-länderna nytta av Kinas importmarknad."