Välj ditt land eller region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

En välkänd kinesisk forskare Zheng Songguo arresterades på väg hem! USA inledde en "reningskampanj" mot Kina inom det vetenskapliga och tekniska samfundet

Det amerikanska justitiedepartementet sade på torsdagen att en kinesisk immunolog som arbetar vid ett amerikanskt universitet anklagades för att olagligt använde bidragsfonder för att utveckla vetenskaplig kunskap för den kinesiska regeringen. Styrkan i "forskning" har eskalerat.

Bloomberg rapporterade att det amerikanska justitieministeriets uttalande påpekade att Song Guo Zheng, en 57-årig expert på reumatism och immunologi vid Ohio State University School of Medicine, döljer att han hade hållit National Institutes of Health (NIH) ungefär 4 miljon. US-dollarbidraget används för forskning inom reumatologi och immunologi i Kina, medan det ljuger för utredare. Åtalet avslöjade att Zheng Songguos fall involverade hans underlåtenhet att avslöja att han fick ekonomiskt stöd från den kinesiska regeringen medan han arbetade vid University of Ohio och hans tidigare arbete vid University of South California och Pennsylvania State University.

Den 22 maj i år anlände Zheng Songguo till Ted Stevens Anchorage International Airport i Arras och arresterades medan han förberedde sig för att flyga till Zhengzhou, Kina. Han bar tre stora väskor med bagage, en liten resväska och en portfölj med två bärbara datorer, tre mobiltelefoner, några USB-diskar, några silverprovrör, familjens förfallna kinesiska pass och en handling i Kina Vänta på föremål. Förenta staterna väckte en brottmål den 23 maj och inledde utfrågningar på torsdag. Domstolen beordrade att borgen inte beviljas vid förvaring.

Det amerikanska justitieministeriets straffrättsliga processer som släpptes på torsdag avslöjade fler detaljer. Åtalet och andra handlingar som lämnats in till Ohio Federal Court visar att Zheng Songguo länge har varit associerad med Kinas "Talent Program" kinesiska partnerbyrå. Zheng Songguo fick nästan 5 miljoner US-dollar i federala forskningsbidrag, men han berättade inte National Institute of Health om sitt partnerskap med kinesiska institutioner och information om de ytterligare bidragsfonderna som Kina tillhandahåller. Efter att Ohio State University undersökte honom hade han fått administrativ ledighet. Därefter planerar Zheng Songguo att återvända till Kina snabbt.

Fallet hanteras av US Attorney Office i det södra distriktet Ohio. Åklagare David M. DeVillers sade i ett uttalande som utfärdades på torsdag: "Efter att ha fått veta att arbetsgivaren har börjat administrativa förfaranden och huruvida han har följt de skattebetalare-sponsrade bidragsreglerna planerar Zheng Songguo att fly från Förenta staterna. Vi stämde Zheng. "

Zheng Songguos advokater har inte direkt svarat på åklagarens anklagelser. Enligt advokatutskriften är Zheng Songguo en permanent bosatt i USA och han förnekade alla åtal mot honom. Zheng Songguo sa till domstolen genom en tolk, "" Jag förstår "dessa anklagelser," men jag håller inte med alla dessa anklagelser. "

Zheng Songguo kommer ursprungligen från Chizhou, Anhui, och tog examen och arbetade vid Anhui Medical University och Shanghai Medical University. Enligt den offentliga informationen på Tongji Hospital vid Huazhong University of Science and Technology, hölls Zheng Songguo in som gästprofessor vid Tongji Hospital vid Huazhong University of Science and Technology 2014; han har länge varit engagerad i forskning om induktions-, utvecklings- och underhållsmekanismen för immunreglerande T-celler, som är den internationella uppfinningen av TGF-ß Ledande forskare i arbetet med att inducera och reglera T-celler.

2014 var Zheng Songguo en livslångt professor och chef för Autoimmune Disease Research Center, en doktorand och en postdoktorand vid University of Pennsylvania School of Medicine. Vid den tiden fungerade han också som en nyckelprojektgranskare för China National Natural Science Foundation, 863 och 973 från det kinesiska ministeriet för vetenskap och teknik, och var också American Heart Association, American Arthritis Foundation, American James Foundation, American Rheumatology Association och den australiensiska MS. Experter i den slutliga granskningen av multinationella stiftelser som Research Foundation.

Zheng Songguo har vunnit flera utmärkelser för immunologi och vetenskapliga prestationer, inklusive: China Baosteel Education Award, National Arthritis Foundation Freda Norton Memorial National Memorial Scholar Award, California Area of ​​the Year Outstanding Immunologist Award, James R Kelinenberg Award, National Natural Science Foundation of China Jieqing Project Award (utomlands), American Rheumatology Association Outstanding Innovation Award, International Immunology Alliance Outstanding Immunologist Award, etc.

Uttalandet sade: "Detta är det tredje fallet som nyligen genomförts på vårt kontor med olaglig överföring av immateriell egendom och forskning till Kina."

En undersökning inleds var tionde timme, en "rensande" åtgärd mot kinesiska experter?

Under de senaste åren, inom ramen för det kinesiska-amerikanska handelskriget, har USA fortsatt att ifrågasätta kinesiska yrkesmännas lojalitet. FBI och National Institutes of Health och andra avdelningar har börjat utreda forskare som samlar in intelligens för Kina vid amerikanska universitet, eller akademiska institutioner och forskare som har deltagit i "Thousand Talents Program" men inte har rapporterat och till och med inkluderat USA . Lärd person. New York Times rapporterade den 5 november förra året att NIH- och FBI-utredningarna har expanderat till 71 medicinska institutioner över hela landet, med 180 potentiella fall av immateriell äganderätt, varav 24 fall av misstänkt brottslig verksamhet kan överföras till avdelningen för brottmål.

Innan Zheng Songguo, i maj, arresterade och anklagade FBI också Wang Qing, en tidigare forskare vid Cleveland Clinic, som var engagerad i molekylärmedicinsk forskning och var forskare vid University of Arkansas för NASA. Anklagelsen mot honom påstår: Dr. Wang Qing doldade medvetet sin koppling till kinesiska universitet till den amerikanska regeringen och Cleveland Medical Center. Medan han hade fått 3 miljoner dollar i forskningsfinansiering från kinesiska universitet, ansökte han också till Cleveland Medical för samma forskning. 3,6 miljoner dollar.

Bara två dagar innan Dr. Wang Qings gripande meddelade USA: s justitiedepartement den 11 maj lokal tid att Li Xiaojiang, en berömd kinesisk forskare vid Emory University, dömdes till ett års fängelse av USA: s tingsrätt och dömdes till skiljedom, och krävde att "olaglig" återlämnades. Inkomsterna var $ 35089. USA: s straffrättsliga handlingar hävdar att Li Xiaojiang lurade den amerikanska regeringen på grund av att han deltog i "Thousand Talents Program" och lärde vid flera kinesiska universitet att erhålla minst 500 000 USD i utomeuropeiska inkomster, samtidigt som han fick forskning från National Institutes of Hälsofinansiering (NIH).

Samtidigt arresterades Simon Saw-Teong Ang, en kinesisk-amerikansk professor vid University of Arkansas och chef för Department of High Density Electronics vid Institutionen för elektroteknik. Han anklagades av det amerikanska justitiedepartementet och döljer sin relation med den kinesiska regeringen och kinesiska företag när han ansökte om NASA-finansiering. Förhållande, misstänkt för trådbedrägeri.

I augusti 2019 anklagades Tao Feng, en kinesisk kemist från University of Kansas, för fyra bedrägerier bara för att han inte avslöjade heltidsarbete vid ett kinesiskt universitet när han skaffade federala medel.

Tidigare professor i Virginia Tech Zhang Yiheng greps den 20 september 2017 och dömdes till tre bedrägerier den 24 februari 2019. Zhang Yiheng anklagades för att ansöka om 1,1 miljoner US $ i forskningsfinansiering i USA för forskningsprojekt i Kina och arbetar som forskare vid Tianjin Institute of Industrial Biotechnology, Chinese Academy of Sciences.

FBI-direktör Chris Wray sa i ett offentligt tal den här veckan att de anklagades för att ha accepterat miljoner dollar i federala bidrag medan de döljer sitt deltagande i Kinas "Thousand Talents Program", som utgjorde bedrägeri. "FBI inleder ett motintelligensfall relaterat till Kina ungefär var tionde timme."

Men bakom dessa fall har bevisen för den så kallade "immateriella överföringarna" aldrig släppts.

Rensningskampanjen riktade till och med vita forskare födda och uppvuxna i USA.

I januari 2019 skickade USA: s justitiedepartement till och med Charles Lieber, professor i nanovetenskap vid Harvard University och chef för avdelningen för kemi och kemisk biologi, till domstol för rättegång. Anklagorna mot honom var också relaterade till kinesiska universitet och deltog i ledningen för Wuhan University. Vetenskapliga forskningsprojekt.

Skälen till åtal i dessa fall är desamma som Wang Qing. Inte bara i den akademiska världen, utan också i den industriella världen, har Förenta staterna inlett många arresteringar riktade mot kinesisk-amerikanska experter.

I maj 2015 lurades Zhang Hao, professor vid Tianjin University i Kina, till USA för att delta på en akademisk konferens 2015. Zhang Hao arresterades i form av "phishing-brottsbekämpning" och anklagades för "ekonomisk spionage "och" stjäla handelshemligheter ". Den 26 juni i år beslutade Förenta staternas federala domstol att Zhang Hao dömdes för att stjäla amerikanska högteknologiska affärshemligheter och ekonomisk spionage och kommer att stå inför upp till 10 till 15 års fängelse och en böter på upp till 250 000 dollar för varje brott. Det förväntas dödsdom den 31 augusti.

Den 15 februari 2018 arresterades Xi Ning, Kinas bästa robotekspert, för bedrägeri i USA. Hans huvudsakliga arbetsplats överfördes till Hong Kong 2015.

Den 24 juni i år utfärdade USA: s tingsrätt för San Francisco en arresteringsorder mot Fujian Jinhua General Manager Chen Zhengkun och två ingenjörer från Micron som bytte jobb med UMC. Fallet på den sanktionerade Jinhua bakom det kan ses som början på USA: s fulla slag mot den kinesiska halvledaren.

Tidigare, den 5 december 2008, arresterades Wu Zhenzhou, ordförande för Shenzhen Chitron Electronics Co., Ltd. i Chicago av FBI på anklagelser om "brott mot exportkontroll." Den 26 januari 2011 dömde slutligen den amerikanska domstolen Wu Zhenzhou till 8 års fängelse för ”olaglig export av amerikanska försvarsmaterial till Kina” och förbjöd också Chitrons exporttransaktioner i USA.

Från ovanstående fall är det inte svårt att konstatera att städning av kinesiska experter under de senaste åren är inom biomedicin förutom halvledarindustrin. Därför tror amerikanska Think Tank Information Technology and Innovation Foundation (ITIF) att biomedicin kommer att bli nästa arena för Kina och USA bakom halvledarchips.

Bloomberg beskrev detta som en "röd terror." I denna otroliga "rensningsrörelse" är Wang Qing inte den första, och Zheng Songguo kommer inte att bli den sista. "Vetenskap utan gränser" blir ett skämt.