Välj ditt land eller region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Konsekvenserna av att överge Huawei? Utländska medier: TSMC kommer att möta mer osäkerhet

Nyligen har USA infört ett nytt förbud mot Huawei. Enligt de nyligen reviderade reglerna för utländska direktprodukter den 15 maj är chipprodukterna tillverkade av Huawei och alla dess dotterbolag som använder utrustning som är listade i USA: s företagskontrolllista, även om de tillverkas utanför USA, reglerade. Detta innebär också att TSMC, världens största gjuteri, inte kommer att kunna tillverka för Huawei.

Utländska medieanalys påpekade att eftersom TSMC inte kan OEM för Huawei, kommer den att möta ett stort inkomstskillnad. Det växande finansunderskottet har medfört stor osäkerhet till TSMC: s stora investeringsplan.

Redan i april uppgav TSMC att de skulle åta sig att registrera investeringar 2020, från 15 miljarder US $ till 16 miljarder US $. Även om den nya epidemin med koronar lunginflammation har förvärrat den ekonomiska svagheten har efterfrågan på chips ännu inte fastställts, så TSMC: s investeringsplan är fortfarande rimlig.

I maj förvärrade det nya amerikanska förbudet inte bara Huaweis situation, utan hade också en djup inverkan på TSMC. Huawei är TSMCs näst största kund, och den bidrar med cirka 14% av den sistnämnda totala intäkterna. Tidigare har Huawei och TSMC kommit överens om produktionskapacitet och produktionsinformation för 7nm, 5nm och till och med 3nm chipnoder. Stranden av dessa planer kan nu undergräva TSMC: s övergripande strategi för tillverkning av noder och utvidgning av produktionsanläggningar.

Med tanke på hur allvarlig situationen är, har många analytiker uttryckt förväntningar om att TSMC kommer att minska sina investeringar med 1,5 miljarder US dollar till 2 miljarder USD 2020 och minska sina investeringar till cirka 12,5 miljarder USD 2021. Som stödjande bevis citerade dessa analytiker leveranskedjan säger att TSMC påstås ha försenat köpet av viss processutrustning relaterad till 3nm, 5nm och 7nm noder.

Under denna osäkra period är emellertid många analytiker oeniga om TSMC: s minskning av investeringar. Eftersom Samsung Electronics och SMIC har implementerat mycket aggressiva expansionsplaner, tror dessa analytiker att TSMC är oroliga för att de kommer att förlora sin ledande position i konkurrensen och inte kommer att minska planerade investeringar.

Enligt wccftech-rapporter förbereder Samsung Electronics sig för att tävla om dominans inom halvledarfältet från TSMC. Nyligen inledde den sydkoreanska teknikjätten byggandet av en andra tillverkningsanläggning på 5 nanometer i Pyeongtaek, söder om Seoul. Anläggningen kommer att utrustas med extrem ultraviolett litografi (EUV) för att producera chips, vilket är nyckeln till att konkurrera med TSMC: s anpassade gjutverksamhet. Det rapporteras att anläggningen kommer att tas i drift runt juni 2020. Flytten är en del av Samsungs plan att investera 133 biljoner vann (108 miljarder US $) i systemhalvledare år 2030.

Osäkerheten orsakad av det amerikanska förbudet mot branschen är fortfarande okänd. För närvarande fungerar TSMC och dess leverantörskedjor fortfarande som vanligt. Till exempel har ASMLs EUV-produktionspartner Marktech International för närvarande ett kontraktsvärde på 684,7 miljoner dollar. Tack vare TSMC: s 6nm, 5nm och 3nm nodteknologi förväntas dess nettoresultat 2020 nå sin högsta nivå på tio år. Dessutom har United Integrated Services, en logistikpartner för konstruktion och utrustning vid TSMC-anläggningen, fått order på 50-55 miljarder USD 2020-2021.