Välj ditt land eller region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Kanske kommer det att vara ARM: s starka rival? RISC-V-chiptransporter förväntas öka de närmaste åren

Enligt C114-kommunikationsnätverksrapporten indikerar en rapport från marknadsundersökningsbyrån Semico Research att antalet chips som använder RISC-V-arkitekturen förväntas öka till 62,4 miljarder år 2025, varav industrisektorn förväntas bli den största marknaden med en konsumtionsvolym på upp till 16,7 miljarder.

Semico förutspår att på marknader inklusive dator-, konsumentelektronik-, kommunikations-, transport- och industrimarknader kommer den sammansatta tillväxttakten för RISC-V CPU-kärnor från 2018 till 2025 att vara så hög som 146%.

Det är underförstått att RISC-V härstammar från USA och är en öppen källkodsarkitektur. Men inte för länge sedan planerade RISC-V Foundation att flytta sitt huvudkontor till Schweiz för att säkerställa att universitet, regeringar och företag utanför USA kan hjälpa till att utveckla sin open source-teknik.

Inom chiparkitekturen har ARM: s IP en absolut monopolposition och x86-arkitekturen monopoliserar den segmenterade PC-chipmarknaden. MIPS, Aphla, SPARC, Itanium och PA-RISC har vardera en liten marknad.

Men monopolstatusen gör licensen för ARM IP mer och dyrare, och vissa företag har offentligt talat. Och RISC-Vs flexibla open source-strategi ger en konkurrensfördel, som kommer att förändra mönstret för CPU IP-marknaden. För närvarande har hundratals kända teknikföretag runt om i världen anslutit sig till lägret med öppen källkodsarkitektur RlSC-V. Till och med ARM: s hardcore-supportrar Huawei, Qualcomm, Google, etc. har gått med för att sprida risken.