Välj ditt land eller region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

NAND-flashminne kommer att bli den snabbast växande produkten 2020, tre stora halvledarlagringsföretag visar tecken på återhämtning

Enligt den senaste rapporten som IC Insights släppte för IC-industrin, inklusive de fem bästa kategorierna av IC-produkttillväxt i 33 länder, förväntas NAND-flashmarknaden växa med 19% och DRAM med 12% 2020. De två rankade först respektive tredje. Samtidigt, enligt en rapport som släpptes av DRAMXchange i december förra året, har de aktuella spotpriserna för stora minneschipprodukter börjat stiga och förväntningarna på återhämtningen av minnesmarknaden har ökat avsevärt. Prestandan hos de tre stora tillverkarna av halvledarminne har visat tecken på återhämtning. Samsung Electronics (nedan kallad "Samsung"), SK Hynix och Micron Technology (nedan kallad "Micron") är de största tillverkarna av DRAM- och NAND-minneschips.

Sedan lagringsföretagets försändelser toppade 2018 har kvartalsresultaten från halvledarverksamheten för de tre stora företagen minskat kraftigt, men efter nedgången har företagen använt de mer traditionella tre huvudsakliga metoderna (för detaljer, se Om det faller ytterligare , de tre jättarnas boost-åtgärder kommer knappast att kompensera för försämringen av prestandan. ")

Sommaren 2019 minskade försäljningen av mainstream-lagringsföretag snabbt. Under det senaste kvartalet växte två av de tre bästa företagen (Samsung och Micron) något jämfört med föregående kvartal. SK Hynix försäljning minskar fortfarande, men andelen har minskat. I slutet av 2019 kan rörelseresultatet öka från föregående kvartal.

Q3'2018 lagring IC når sin topp och 2019 möter "Waterloo"

Från 2018 till slutet av 2019 upplevde de stora globala lagringsföretagens prestanda en berg- och dalbana-liknande förändring. Samsung och SK Hynix uppnådde rekordförsäljning under det tredje kvartalet 2018 (juli till september 2018) och Micron under det fjärde kvartalet 2018 (2018). Den efterföljande utvecklingen var dock inte tillfredsställande och försäljnings- och rörelseresultatet sjönk kraftigt som frånkopplade hissar.

Vad är nästa steg efter att ha slagit rekordhögt? Samsungs halvledar- och minnesförsäljning minskade med 24% respektive 26% från föregående kvartal, SK Hynix försäljning minskade med 13% och Microns försäljning minskade med 6%. Ledaren för halvledarminnet Samsung var det första företaget som föll kraftigt. Det som bör förklaras här är att starttiden för det första kvartalet i Microns finansiella rapport är från september varje år.

Rörelseresultatet minskade också avsevärt under kvartalet. Samsungs rörelseresultat för halvledare minskade med 43% jämfört med föregående kvartal, SK Hynix rörelseresultat minskade med 32% och Microns rörelseresultat minskade med 12%. Sedan början av detta kvartal har priset på DRAM sjunkit, och NAND-flashminne, som redan har sänkt priset, har avsevärt eroderat vinsten.

Låt oss titta på resultaten för nästa kvartal. Startdatum för Samsung och SK Hynix är från januari till mars 2019, och släppdatum för Micron är från december 2018 till februari 2019. Kvartalsvis minskade Samsung Electronics försäljning med 23% (halvledare) / 26% (minne ), SK Hynix föll med 32%, Micron föll med 26% och alla med 20%. Rörelseresultatet är sämre. De reducerades med 47%, 69% respektive 46%.

Som ett resultat sjönk Samsungs halvledarförsäljning till en topp på 60% under två kvartal, och halvledarens rörelseresultat sjönk kraftigt till 30%. SK Hynix försäljning sjönk också till 60% av sin topp och rörelseresultatet sjönk med endast 20%. Microns försäljning sjönk till 70% av sin topp och rörelseresultatet sjönk till 50%.

Försäljningen under det senaste kvartalet ökade något jämfört med föregående kvartal

Denna nedgång har börjat avta i mitten av 2019. Om du tittar på de senaste kvartalsresultaten som publiceras av varje företag kan du tydligt se hur saker och ting har förändrats. För Samsungs april-juni 2019 (Q2 2019) resultat ökade försäljningen för första gången på tre kvartal. Halvledarförsäljningen ökade med 11% och minnesförsäljningen ökade med 7%. Microns resultat från juni till augusti 2019 (det fjärde kvartalet 2019) visade att försäljningen ökade för första gången på fyra kvartal. Upp 2%. Från april till juni 2019 (andra kvartalet 2019) minskade SK Hynix försäljning med 5% från månad till månad, men i en enstaka siffror.

Sammantaget har försäljningen ökat. Rörelseresultatet sjunker dock fortfarande. Från april 2019 till juni 2019 (andra kvartalet 2019) sjönk Samsungs rörelsevinst med 17% från föregående kvartal och SK Hynix rörelseresultat sjönk 53%. Under kvartalet juni till augusti 2019 sjönk Microns rörelseresultat 37% från året innan.

Efterfrågan på lagringsprodukter DRAM och NAND Flash tar upp

De tre stora halvledarminnesföretagen har två huvudprodukter. DRAM och NAND-blixt. Deras grundläggande trender är följande. Historiskt sett har efterfrågan på DRAM och NAND-flash ökat. Tillväxthastigheten för NAND-flashminne är hög, medan tillväxthastigheten för DRAM är låg. I genomsnitt är den senaste trenden att NAND-flashminne står för cirka 30% till 40% per år och DRAM står för cirka 20% per år.

Historiskt sett har det genomsnittliga försäljningspriset (ASP) för DRAM och NAND flash fallit. För NAND-blixt är droppfrekvensen stor, medan för DRAM är droppfrekvensen liten. Priset på NAND-flashminne ökade tillfälligt 2017, men priset fortsatte i princip att falla. DRAM-priserna stiger och sjunker ofta. Från 2017 till första halvåret 2018 fortsatte priserna att stiga. Sedan slutet av 2018 har priserna börjat falla. År 2019 började dock DRAM-priserna falla och stabiliserades, och NAND-priserna steg något.

Dessutom kan vi från de senaste uppgifterna i den finansiella rapporten se att försäljningen och rörelseresultatet för de tre stora företagen har ökat. Om denna trend fortsätter kommer NAND-flashverksamheten att utvecklas i en sundare riktning.

IC Insights påpekade också att till 2020 förväntas tillväxten av NAND-blixt och DRAM bli starkare när 5G-anslutningen på mobil-, datacenter- och molndatorservrar, bil- och industrimarknaden ökar, artificiell intelligens, djup inlärning och virtuell verklighet.