Välj ditt land eller region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Kontrapunkt: Årets intäkter förväntas överstiga 20 miljarder US-dollar! TSMC: s utvecklingshastighet kommer att ligga före halvledarindustrin

Apples chippartner TSMC kommer att uppnå tillväxt med hela chipgjuteribranschen 2021. Counterpoint Research hävdar att TSMC förväntas fortsätta att överstiga branschgenomsnittet med en tillväxttakt på 13% till 16%. Kontrapunktanalytiker undersöker halvledarindustrin och uppskattar att hela marknaden kommer att uppnå "högre intäkter än förväntat" 2020 och tror att denna situation kommer att fortsätta fram till 2021.

I sin prognos för nästa år är företaget särskilt optimistiskt med avseende på chipstrategin för TSMC och Apple.

Även om industrins intäkter 2020 kommer att växa 23% jämfört med samma period föregående år till 82 miljarder US-dollar, tror Counterpoint att de kommer att växa till 92 miljarder US-dollar 2021, en årlig tillväxttakt på 12%. För TSMC kommer den förväntade försäljningstillväxten på 13% till 16% år 2021, om den realiseras, att överstiga hela branschen. Till viss del kommer detta att drivas av TSMC: s acceleration av produktionen av EUV-aktiverade (extrema ultravioletta litografi) noder, med 7nm och 5nm chips. EUV anses vara en "nyckelfaktor för fortsättningen av Moores lag", vilket ökar chipets transistordensitet och därigenom förbättrar prestanda.

På 5-nanometernivå börjar TSMC massproduktion under första kvartalet 2020, och Samsung kommer att följa upp minst sex månader senare. Det beräknas att leveranser av 5-nanometer wafers 2021 kommer att stå för 5% av de globala 12-tums wafersna, vilket är högre än mindre än 1% år 2020. Apple anses vara den största kunden för 5nm chips 2021, och alla beställningar skickas via TSMC, som förväntas stå för 53% av leveranserna. Detta beror på Apples användning av 5-nanometer-teknik i A-serie chips som används i iPhone och Apple Silicon.

Qualcomm kan vara den näst största 5nm wafer-kunden, delvis för att Apple och det spekulerade Qualcomm X60-modemet kan antas i "iPhone 13".

På marknaden för 7 nanometer förväntas Apple endast konsumera 6% av sina skivor 2021, delvis på grund av att marknaden domineras av AMD, Nvidia och Qualcomm är extremt trångt.

"Så länge oro för försörjningskedjan fortsätter kommer chiptillverkarna att upprätthålla höga lagernivåer från fjärde kvartalet 2020." Analytiker tillade att detta också kan göra "säsongens resultat bättre än normalt" under första halvåret 2020. Eftersom gjuterikunder väljer att göra rånbeställningar tidigare.

Marknadens förväntningar på TSMC: s intäkter från 2021 på över 20 miljarder US dollar, vilket är rekordhögt, "är rimligt enligt vår åsikt", säger Counterpoint. "Detta kommer att bli ett korsförsäljningsår för TSMC mellan de två tillväxtpelarna för smartphones och HPC."

TSMC förväntas öka sin produktionskapacitet på 5 nm och 3 nm under 2021, den senare anses ha konsumerats av Apple. Som en indikator på framtida tillväxt förväntas "investering i förhållande till försäljning" ligga kvar på 40% av årets toppnivå.