Välj ditt land eller region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Apple kan tillkännage vid WWDC att Mac-datorer kommer att använda sina egna marker

Den 10 juni förväntas Apple hålla en utvecklare konferens den 22: e denna månad. Vid mötet kommer Apple att meddela att det kommer att lämna Intel-processorer och byta till sina egna ARM-baserade processorer. På grund av epidemin kan dock tidpunkten för tillkännagivandet ändras.

Eftersom denna hårdvaruövergång fortfarande är månader borta kan tidpunkten för tillkännagivandet fortfarande ändras. Apples autonoma processorer använder ARM-arkitekturteknik, som skiljer sig från den underliggande tekniken som används av Intel-chips, så utvecklare behöver tid för att optimera sin programvara för nya chips.

1. Utveckla tre Mac-processorer

Apple utvecklar minst tre autonoma Mac-processorer, så kallade system-on-chips (SoC), den första baserad på A14-processorn som används i nästa generations iPhone. Förutom huvudprocessorn kommer Apple också att introducera en grafikprocessor och en neuromotor för att hantera maskininlärningsuppgifter. Tidigare har Apple utvecklat chips för specifika Mac-funktioner, till exempel säkerhet.

Eftersom Apple utvecklar flera Mac-orienterade processorer betyder det att fler Mac-produktlinjer kommer att överge Intel-processorer i framtiden. Den nya Mac-processorn kommer att produceras av TSMC, en iPhone- och iPad-processor gjuteri. Liksom den nya generationen iPhones som kommer att släppas senare i år kommer dessa Mac-processorer också att använda en tillverkningsprocess på 5 nanometer.

Människor som känner till saken sa också att den första omgången av Mac-processorer kommer att ha 8 högpresterande kärnor och minst fyra energibesparande kärnor. I framtiden planerar Apple också att lansera Mac-processorer med mer än 12 kärnor.

För det andra ersätter Mac-datorn tre gånger

Det är underförstått att den första Mac-datorn utrustad med en ARM-processor kommer att finnas tillgänglig 2021 och sedan gradvis utvidgas till hela Mac-produktlinjen. Som en del av Apples "Kalamata" -projekt har företaget minst tre ARM-utrustade Mac-processorer under utveckling, alla baserade på nästa generations iPhone A14-chip.

För den 36-åriga Mac-datorn är det första gången att använda Apples egen designade processor för att ge ström till den. Hittills har Mac-datorer bara bytt chips två gånger.

I början av 1990-talet bytte Apple från Motorola-processorer till IBM PowerPC-processorer. Vid WWDC-konferensen 2005 tillkännagav Apple-grundaren Steve Jobs (Steve Jobs) övergången från PowerPC till Intel-processorer. I januari 2016 lanserade Apple den första omgången av Mac-datorer baserade på Intel-processorer och antog en liknande strategi, som är att meddela utvecklare i förväg och tillhandahålla verktyg för programändringar för denna förändring. Enligt människor som är bekanta med saken, precis som vid den tiden, planerar Apple också att så småningom överföra hela Mac-produktlinjen till processorer baserade på ARM-teknik, inklusive de dyraste Mac-stationära datorer.

För det tredje har Mac-datorprestanda förbättrats kraftigt

Sedan 2005 har Apple samarbetat med Intel för att utveckla Mac-processorer. Apples drag kan bekräfta att det kommer att dela vägar med Intel, vilket kommer att bli en enorm förändring för Intel och hela datorindustrin.

Denna förskjutning beror på nedgången i Intels prestandautveckling och Apples interna testning av Mac-datorer utrustade med ARM-chips visar att dess prestanda har förbättrats avsevärt jämfört med Mac-datorer utrustade med Intel-chips. Ökningen i kraft och effektivitet baserad på ARM-processorer kan göra framtida Macbooks tunnare och tunnare. Skiftet i användningen av ARM-chips kommer så småningom att sträcka sig till hela Mac-produktlinjen, samtidigt som de fortfarande kör desktop-macOS.

Jämfört med Mac-datorer baserade på Intel-chips har Mac-datorer baserade på ARM-chips sådana släppa luckor i grafik, artificiell intelligens (AI) och batteritid, så de beslutade att överge Intel.

Bank of America-analytikern Wamsi Mohan sade i en rapport att Apple kan sänka kostnaderna genom att bli av med Intel. Han tror att när iOS- och MacOS-utvecklingen slås samman kommer FoU-utgifterna att minska.

Även om det fortfarande finns några månader innan den officiella lanseringen av ARM-hårdvara, måste Apple tillkännage denna plan för allmänheten och ge utvecklare tid att optimera sin programvara för att anpassa sig till den nya arkitekturen. Detta kommer att vara en viktig utmaning som företaget står inför.

Dessutom kommer Apples förändring sannolikt inte att ha någon stor inverkan på Intels vinst direkt, eftersom Mac: s marknadsandel just har överskridit tvåsiffror jämfört med andra typer av persondatorer. Men rapporten spekulerar i att detta drag kan inspirera andra bärbara tillverkare att följa Apples byte till egenutvecklade chips, vilket kan orsaka större oro för Intel.