Välj ditt land eller region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

100 miljoner nervceller är ett steg närmare den mänskliga hjärnan, Intel släpper neurala mimiksystem

Den 19 mars meddelade Intel att det kommer att lansera det senaste neurala mimiska datorsystemet "PohoikiSprings", som har en datorkapacitet motsvarande 100 miljoner neuroner, kan simulera den mänskliga hjärnan och förbrukar mindre energi för att utföra snabbare beräkningar.

PohoikiSprings är ett datacentra-racksystem, som är det största neurala mimiska datorsystemet som hittills utvecklats av Intel. Den integrerar 768 Loihi neurala mimikforskningschips i fem standardchasserstorlek.

Den mänskliga hjärnan består av 86 miljarder neuroner. Antalet nervceller i insekthjärnan är i storleksordningen flera hundra tusen. Antalet nervceller i PohoikiSprings är långt över nivån för insektshjärnan, och avståndet från den mänskliga hjärnan har tagit ytterligare ett steg.

Det rapporteras att Mike Davis, chef för Intel Neural Mimic Computing Laboratory, sa att PohoikiSprings har utökat Loihi neuromimic research chip med mer än 750 gånger medan han körde på mindre än 500 watt kraft. Med neurala mimikberäkningar kan modellen läras på ett sätt som liknar det hos ett mänskligt spädbarn, med endast en bild av bilden eller leksaken för permanent erkännande.

Och sade Davis att modellen också kan lära sig av uppgifterna i realtid, och de slutliga förutsägelserna kan vara mer exakta än förutsägelserna för traditionella maskininlärningsmodeller, "detta kommer att göra några för närvarande otänkbara beräkningar möjliga." I PohoikiSprings-system separeras inte minne och beräkning, vilket minimerar dataöverföringsavståndet.

Det är underförstått att Intel-forskare gjorde ett experiment, och använde de mest avancerade metoderna för djup inlärning för att utbilda system för artificiell intelligens för att identifiera skadliga gaser, 3000 prover behövs, och med hjälp av neural mimic chip-utbildning räcker ett prov.

Intel öppnar snart PohoikiSprings-systemet för medlemmar av Intel Neuromimicry Research Community (INRC), inklusive medlemmar från Accenture, Airbus och andra företag, statliga laboratorier och akademiska forskare.

Enligt Sina Finance förutspår enligt en tredjepartsbyrå Gartner att senast 2025 kommer neurala mimikchips att bli den viktigaste dataarkitekturen för nya och avancerade former av artificiell intelligensutplacering, och förväntas ersätta GPU, en av de viktigaste chips används för närvarande i system för artificiell intelligens. Förutom Intel arbetar IBM också med tekniken.

Intel sade att neural mimic computing är en fullständig subversion av datorarkitektur nerifrån och upp. Målet är att tillämpa de senaste insikterna från neurovetenskap för att skapa chips som fungerar mer som mänskliga hjärnchips än traditionella datorchips.

Det neurala mimikssystemet replikerar hur neuroner organiserar, kommunicerar och lär sig på hårdvarunivå. Intel tror att Loihi och framtida neuromimetiska processorer kommer att definiera en ny programmerbar datormodell som kan möta världens växande efterfrågan på populära smarta enheter.